top of page

Power BI

Što je Power BI?

U poslovnim krugovima Power BI se sve češće spominje kao alat koji je unaprijedio poslovno odlučivanje. Može li i Vama pomoći, pa ni Vaše poslovanje ne trpi krive odluke? Što je točno Power BI, koja mu je namjena i na koji način je bolji od ostalih alata?

 

Power BI se koristi za automatizaciju izvještavanja, dubinsku analizu i pravovremeno pronalaženje bitnog uvida u poslovanje koji omogućuje kvalitetnije donošenje odluka i vođenje kompanije.

Budući da većina poslovnih korisnika izvještaje izrađuje u običnom excelu (bez Power alata), zanimljivo je vidjeti koje su prednosti Power BI-a u odnosu na obični excel:

 • Vrijeme osvježavanja izvještaja: u običnom excelu dosta se vremena troši na repetitivnu „ručnu” manipulaciju podacima dok se u Power BI-u to sve napravi jednim klikom na "refresh" – značajna ušteda u vremenu

 • Vizualizacija: Power BI ima znatno veće mogućnosti interaktivne vizualizacije

 • Dijeljenje i dostupnost: Power BI ima mogućnost publiciranja izvještaja na oblak, dijeljenja s drugim korisnicima i dostupnost na mobitelu dok obični excel to nema razvijeno na toj razini

 • Brzina kalkuliranja: kako se broj redaka povećava, obični excel je sve sporiji od Power BI-a (Power BI je specijalno dizajniran za manipulaciju velikom količinom podataka)

 • Kapacitet: obični excel ne može učitati više od milijun redaka, dok Power BI nema takvih ograničenja (ovisi samo o HW-u)

 • Stabilnost: Power BI je puno stabilniji od Excela – ne zaglavljuje se

 • Broj grešaka: Power BI u pravilu ima mnogo manje formula od excela (excel ima formulu u svakoj ćeliji, dok Power BI nema) pa zbog tog ima i mnogo manje grešaka – lakše je dubugiranje

 • Sigurnost: Power BI ima znatno bolje riješenu sigurnost i prava koja se mogu razlikovati od korisnika do korisnika, dok kod excela to nije slučaj

U odnosu na tradicionalni BI, glavna prednost mu je veća agilnost jer je namijenjen poslovnim korisnicima, a ne samo programerima (tzv. self-service BI) pa su razvojne iteracije mnogo brže.

4645.dashboard2.png

Primjer vizualizacije u Power BI-u

Power BI alati i u kojoj fazi se koriste

Power BI u tehničkom smislu je skup alata s iznimno velikim područjem djelovanja: od prikupljanja i transformacije sirovih podataka preko dizajniranja podatkovnog modela s kalkulacijama do interaktivne vizualizacije i dijeljenja informacija. Taj skup alata može se koristiti kroz obje aplikacije: Excel i Power BI Desktop.

 

Glavne značajke Power BI-a:

 • širok spektar alata u jednoj aplikaciji (npr. prije je trebalo koristiti tri posebne aplikacije)

 • "no code/low code" filozofija što znači da je namijenjen poslovnim korisnicima pa profesionalni programeri nisu nužni

 • iznimna interaktivna vizualizacija

 • dostupnost na oblaku i mobitelu

Power BI proces dijeli se na tri faze:

Tri faze BI procesa.jpg

I faza služi za:

 • dohvat sirovih podataka iz proizvodnih sistema (Extract)

 • transformiranje tih podataka, mijenjanje broja stupaca i redaka u tablici i inicijalna obrada podataka (Transform)

 • ubacivanje tako sređenih tablica u podatkovni model u sljedeću fazu (Load)

odnosno, jednom riječju ETL (Extract, Transform and Load) što je i službeni termin u IT svijetu.

Power BI alat koji se koristi u ovoj fazi zove se Power Query (tako se zove i u Excelu i u Power BI Desktop-u). Power Query spada u kategoriju "no code" programa što znači da se može koristiti bez poznavanja programskog jezika (iako se u pozadini može vidjeti programski jezik M) i zato je izuzetno podoban poslovnim korisnicima.

Korištenjem Power Query-a, poslovni korisnik može zamijeniti korištenje SQL-a i Visual Basica (VBA) koji su namijenjeni programerima.

II faza služi za:

 • dizajniranje podatkovnog modela (data model) – spajanje tablica u relacijski model

 • izradu kalkulacija (kalkulacijskih stupaca i mjera)

Power BI alat koji se koristi u ovoj fazi zove se Power Pivot (u excelu, dok u Power BI Desktop-u nema specijalno ime). Power Pivot spada u kategoriju "low code" programa što znači da je prilagođen poslovnom korisniku na sličan način kako mu je prilagođen i obični excel – za korištenje nisu potrebna znanja profesionalnog programera. Power Pivot je vrlo sličan excelu i po tome što je preuzeo skoro sve excel funkcije i nadodao još neke svoje (sve te funkcije se sad jednim imenom zovu DAX). Power Pivot je "mozak" izvještaja.

III faza služi za izradu interaktivne vizualizacije.

Power BI alati koji se koriste u ovoj fazi zovu se Power View i Power Map (u excelu, dok u Power BI Desktop-u nemaju specijalno ime). Vizualizacija spada u kategoriju „no code” programa što znači da je prilagođena poslovnom korisniku pa se sve radi klikom na ikone i upisivanjem parametara.

Excelovi alati Power View i Power Map koriste se sve manje i manje tako da se sva vizualizacija najčešće radi u Power BI Desktop-u u kojem se izvještaji i publiciraju i dijele s drugim korisnicima.

Koliko košta Power BI?

Financijski gledano, postoje tri modela korištenja Power BI-a:

Power BI Desktop - Free:

 • Cijena: Besplatna

 • Namjena: puna funkcionalnost ali za osobne potrebe, bez dijeljenja s drugim korisnicima preko oblaka

 

Power BI Pro licenca:

 • Cijena: 9,99 USD mjesečno po korisniku

 • Namjena: mogućnost dijeljenja i suradnje s drugim korisnicima preko oblaka (i autor i čitač moraju imati Pro licencu), dijeljeni procesorski i memorijski resursi u oblaku

 

Power BI Premium licenca:

 • Cijena: min 4.995 USD mjesečno po dodijeljenom resursu u oblaku

 • Namjena: enterprise BI, big data, u oblaku i lokalno, dodijeljeni procesorski i memorijski resursi u oblaku pružaju stabilniji rad i veću količinu podataka, svi mogu čitati bez dodatnih licenci, autori moraju imati Pro

bottom of page