top of page
Search
  • Ivan Dumalovski Janjusic

Koje su sličnosti između Swybryd picking tehnike sviranja gitare i Power BI-a?



Kroz svoj 20-godišnji staž sviranja gitare te vježbanja koje je ponekad trajalo i po 6 sati dnevno, došao sam do točke da sam htio prestati svirati. Posljedično, vježbanje se smanjilo na minimum, otprilike sat vremena tjedno. Razlog tome je što je za poboljšanje sviranja standardnom tehnikom trzanja trebalo ulagati sve više vremena da bi se vidio nekakav pomak, a s obzirom na posao i obitelj, to je postalo nemoguće.

Prije nekoliko godina, slučajno sam na Youtube-u otkrio Marshall Harrisona, gitarista iz Teksasa, koji je razvio novi način/tehniku sviranja gitare, koja omogućava povećanje efikasnosti trzanja upotrebom trzalice i prstiju, a uz to poboljšava brzinu i čistoću, to jest, kvalitetu tonova, što je izrazito važno kod sviranja solo gitare. Njegova tehnika zove se Swybryd picking i omogućila mi je efikasnost, kvalitetu i optimizaciju sviranja. Toliko mi se svidjela i toliko me zaokupila, da sam nedjeljom pohađao online lekcije kod Marshalla preko Skypea, te kupio sve njegove knjige o Swybryd picking tehnici.



U Houstonu bi bilo tri sata popodne, u Hrvatskoj večer, a ja sam dolazio s gitarom i pojačalom u ured da bismo mogli održati online lekcije. Tada sam započeo, a to radim i danas, svaki dan vježbati barem sat vremena. Neosporan je pozitivan efekt Swybryd picking tehnike - u godinu i pol dana, moje sviranje se popravilo više nego u prethodnih 18 godina vježbanja.

Kakve veze ima tehnika sviranja gitare s Power BI-em?


Od 2004. godine radim u Excelu kao glavnom alatu za kontroling (za izvještavanje i analize). Gotovo 90% vremena koje sam trošio tijekom rada, odlazilo je na kopiranje iz jednih tablica u druge, stvaranje linkova na druge tablice, druge datoteke, na „povlačenje“ formula, a najmanji dio se odnosio na same analize podatka.

Mogućnost pogreške bila je jako velika, sigurnost podataka zanemariva, a posao je bio izrazito repetitivan.



U mom odjelu u firmi u kojoj sam tada radio, pojavom MS Power BI alata, odlučili smo isprobati sve funkcionalnosti koje on nudi te smo s vremenom njime zamijenili Excel. Iskoristili smo postojeće znanje iz Excela, nadogradili ga sa Power BI DAX programskim jezikom te povećali brzinu, kvalitetu i postigli bolju vizualizaciju u izvještavanju i ad-hoc analizama.

Vrijeme koje smo trošili na pripremu podataka u Excelu počeli smo koristiti za analiziranje. Izvještaji, na koje smo gubili sate i dane, sada su se automatski osvježavali i bili dostupni korisnicima na Power BI portalu i mobilnim uređajima. Također smo unaprijedili i sigurnost samih izvještaja, odredili tko može pristupati podacima i izvještajima kroz Row Level Security – primjerice, svaki kanal prodaje mogao bi vidjeti samo svoje prodajne rezultate, iako su svi pristupali istom izvještaju.

Da odgovorim na pitanje s početka teksta, koje su sličnosti i kakve veze imaju Swybryd picking tehnika sviranja gitare i Power BI, s obzirom da se radi o dva sasvim različita svijeta?

Oboje omogućavaju efikasnost, kvalitetu i optimizaciju sviranja/izvještavanja i, meni osobno, oboje stavljaju smiješak na lice svaki dan.



67 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page