top of page
Search
  • Ivan Dumalovski Janjusic

Power BI iz kontroling perspektive

Kroz svoj karijerni put kontrolera u Telekom industriji najviše sam koristio Excel kao alat za rad. Uza sve svoje prednosti koje Excel ima, postoje i nedostaci koje smo htjeli zaobići.



Jedan od najvećih nedostataka Excela su bili repetitivni poslovi i mogućnost pogrešaka, što je smanjivalo kvalitetu i brzinu izvještavanja te uzimalo jako puno vremena u pripremi podataka. Nažalost, sigurnost podataka je bila zanemariva.

S obzirom da je zadatak kontrolera analizirati poslovanje tvrtke i svojim analizama pomoći upravi i managementu pri odlučivanju, taj se zadatak u 90% vremena svodio na pripremu podataka, uz minimalnu analizu istih.


Power BI Add-inovi


Pojavom Power BI Add-inova za Excel (Power Pivot, Power Query), odlučili smo isprobati sve funkcionalnosti koje se nude u svrhu ubrzavanja procesa izvještavanja. Power Query Add-in nam je omogućio da repetitivan posao sada odrađuje sam Excel. Sve transformacije podatka, od čišćenja, pivotiranja, popunjavanja praznih ćelija s pravim vrijednostima itd. su se odrađivale u Power Query-u. Jednom kad smo napravili sve transformacije, više ih nije bilo potrebe raditi, jer je Power Query zapamtio sve naše korake i svako novo osvježavanje podataka, Power Query bi odradio umjesto nas. S Power Query-em smo dobili mogućnost učitavanja podataka iz više različitih izvora te ih kasnije prikazivati u samom Excelu putem Pivot tablica. Više nismo bili ograničeni na 1 milijun redaka koliko je ograničenje samog Excela. Tako gotove tablice bi se onda učitale u Power Pivot u Excelu, gdje smo mogli raditi podatkovne modele (povezivati ih relacijama s drugim tablicama) iz kojih bi onda radili mjere ili dodavali kalkulacijske stupce npr. kojima bi dodatno opisivali podatke.

Da bi mogli raditi mjere morali smo naučiti programski jezik DAX, koji je nastavak, odnosno proširenje Excel formula.


Power BI


Dolaskom Power BI aplikacije kao zasebne cjeline, koja u sebi sadrži Power Query i Power Pivot i napredniju vizualizaciju, prelazak na Power BI je bio logičan slijed događaja. Power BI nam je omogućio još brže i kvalitetnije analize, unaprjeđenje sigurnosti samih izvještaja te određivanje tko može pristupati podacima i izvještajima kroz Row Level Security – primjerice, troškove plaća zaposlenika mogu vidjeti samo voditelji odjela i to samo za svoje zaposlenike odjela, iako svi pristupaju istom izvještaju. Podacima su interni korisnici mogli pristupati i preko Excela, spajanjem na podatkovne modele u oblaku i koristeći podatke za neke dodatne analize ili izradu poslovnih slučajeva. Svi izvještaji su se osvježavali u oblaku (Cloud-u) i osvježavali su se ili na dnevnoj ili tjednoj razini.

Kako bi još više mogli iskoristiti Power BI i njegove mogućnosti, krenuli smo educirati interne korisnike o svim mogućnostima Power BI-a, kako bi i oni mogli poboljšati i automatizirati svoj posao i kako bi zamijenili 90% vremena pripreme podataka s 90% vremena za analiziranje podataka.



354 views0 comments
bottom of page